14

september

persbericht VAC: Afrikaanse varkenspest in België

VACbond

Het Vlaams Agrarisch Centrum vreesde dat de varkenspest vroeg of laat zou opduiken in België. Door de verschillende uitbraken in Oost-Europese landen kon het niet minder dan dat het virus ook vroeg of laat dichter bij huis zou vastgesteld worden.

De vraag is natuurlijk hoe het hier terecht gekomen is? Op natuurlijke wijze, maar dan moeten buurlanden er ook reeds mee te maken hebben maar is het nog niet geweten of wordt het verzwegen omwille van de grote financiële belangen. Als het er gekomen is door de mens, is het dan doelbewust of per ongeluk gebeurd?

Sinds de vorige crisis in 1985 en de uitbraak van mond-en klauwzeer begin de jaren 2000 is er eigenlijk bitter weinig veranderd. De financiële belangen staan nog steeds voorop ondanks dat het nu reeds duidelijk is dat dit voor de varkenshouders een financiële ramp wordt: buurlanden hebben nu reeds hun markt gesloten voor Belgische varkens.

Het VAC vraagt al jaren dat Europa een aangepast vaccinatieplan uitwerkt.

De farmaceutische industrie is er ondertussen perfect toe in staat om markervaccins te ontwikkelen. Deze vaccins laten ondertussen toe om onderscheid te kunnen maken tussen gevaccineerde dieren en besmette dieren. Is het maatschappelijk immers nog verantwoord om massaal dieren te gaan slachten die absoluut geen kwaad kunnen voor de volksgezondheid?

We stellen ons dan ook heel wat vragen bij uitlatingen als dat het voedselagentschap de juiste maatregelen zal nemen om de volksgezondheid veilig te stellen, waar het eigenlijk een puur economisch probleem is en helemaal geen probleem van volksgezondheid. Een massaal afschot van wilde evers lijkt ons ook al heel moeilijk haalbaar, en nogmaals, wordt dit heden ten dage nog maatschappelijk aanvaard???

Vanuit het VAC moeten we spijtig genoeg vaststellen dat we nog steeds niet gehoord worden door officiële instanties in België en in Europa om een beleid rond vaccinatie te ontwikkelen. In rustige tijden kan het zonder vaccinatie, maar in turbulente risicotijden zoals we nu meemaken zou een traceerbaar markervaccin volgens ons een goede oplossing zijn. In de onderhandelingen met markten buiten de EU moet dit ook kunnen onderhandeld worden, dat mits de nodige technologie rond de vaccins, er goed vlees kan geëxporteerd worden.

Helaas krijgen we zelfs vanuit dierenrechtenorganisaties hieromtrent geen steun.

Vanuit het VAC hopen we dan ook dat het niet moet komen tot de beelden uit 1985 waarin dode varkens opgeladen worden in vrachtwagens en afgevoerd worden ter vernietiging. En dat het gezond verstand mag zegevieren, als bij mensen zo hard wordt aangedrongen op vaccinatie, waarom dan niet bij dieren??? De financiële belangen zijn immers pseudobelangen als van bij “de minste scheet” grenzen dicht gaan en onze boeren met de financiële gevolgen blijven zitten.

Koen Van den Noortgate
VACbond