11

oktober

In vino veritas?

VAC flash

In Visie, het orgaan van ACW, trok Carien Neven van leer tegen de steun die is voorzien in het kader van de SALK voor een Limburgs kenniscentrum voor wijnbouw.

Het Strategisch Actieplan voor Limburg in het Kwadraat, kortweg SALK, voorziet in een stroomlijning van de werking en doelstellingen om te komen tot een duurzame economische ontwikkeling ter compensatie van het jobverlies ten gevolge van de sluiting van Ford Genk.

Het plan voorziet voor elk wat wils. Talrijke initiatieven, de een al meer effectiever dan de ander. Iedere actor op het Limburgse economisch veld heeft zijn mening en bedenkingen over SALK. Wij vinden het jammer, dat een grote actor, ACW-Limburg, een denigrerende opinie verspreid over het initiatief van het wijnkenniscentrum.

Wij menen, als onafhankelijke boerenorganisatie, dat elk initiatief, gedragen door een bottem-up verhaal, zijn waarde heeft en alle kansen verdient. Dat de wijnbouw in grote mate op amateuristische leest geschoeid is mag geen reden zijn om de steun te ontzeggen. Trouwens, de zachtfruitteelt, een pareltje aan de Limburgse fruitkroon, is ontstaan bij amateurs die na hun dagtaak enkele aren aardbeien en bessen teelden en innovaties pur sang introduceerden. Onze landbouwers en tuinders ervaren als geen ander welke invloed de klimaatswijziging heeft op de bedrijfsvoering. Landbouw weet dat de klimatologische wijzigingen toelaten om wijnbouw op te starten in onze contreien.

Belangrijker is echter dat tussen de vele cursisten enkele entrepreneurs zitten. Mensen, ondernemers, die vroeg of laat zullen starten met een wijngaard. Mensen-ondernemers die met een frisse, misschien een andere kijk op het tradtionele landbouwgebeuren risico’s durven nemen. Het is onder andere met deze mensen dat we er gaan in slagen om de uitstroom uit de landbouw kunnen stagneren. Deze ondernemers zorgen op lange termijn voor een duurzame tewerkstelling. In de eerste plaats voor hun zelf en facultatief via toelevering, verwerking, handel en transport.

Politici worden verweten geen lange termijnvisie te ontwikkelen, ze handelen ad hoc op de golven der verkiezingen. Met dit project kiezen de politici voor een lange termijn visie. Onze landbouw moet inzake kennis, kansen en deskundigheid top zijn om over enkele decennia een gereputeerde wijnbouw te exploiteren in onze regio.

Wij hebben de terroir, de heuvels, het afzetgebied, het entrepreneur-schap en de goesting. Het siert de politiek dat er in de prille begin, werk wordt gemaakt van streekeigen kennis en deskundigheid.

In vino veritas?

We hebben ons antwoord beëindigd met een positief en constructief Duits spreekwoord: Die süßesten Trauben hängen am höchsten.