07

juli

het hoeft niet perfect te zijn …

VAC flash

Het ganse jaar ben je dag in dag uit bezig met je bedrijf, de gewassen en dieren. Als alles op je bedrijf op wieltjes loopt, als je succesvol bent, kortom als je een boerenjaar beleeft, surf je op een positieve flow en kun je de uitdagingen van het agrarisch ondernemerschap aan.

Helaas, de afgelopen twaalf maanden waren geen boerenjaar. De weersomstandigheden, te nat in 2016 en te koud en te droog in 2017 besliste mee over winst of verlies. Landbouwers en tuinders weten dat je aan het weer niets kunt veranderen en nemen dit gegeven mee in de risicoanalyse.

In VAC-flash nr. 14 verneem je “helaas” welke richtlijnen je dient te volgen om in orde te blijven voor de diverse steunmaatregelen en mestbankverplichtingen. Deze richtlijnen tonen nogmaals aan hoe haaks de regelgeving staat ten opzichte van de praktijk. Het weer, het maakt een significant deel uit van de landbouwpraktijk.

We gaan stoppen met zeuren. Dit is de laatste VAC-flash voor de vakantieperiode. Een tijd waarin je samen met je partner of gezin tijd kunt maken om samen te zijn, te herbronnen, de tanks terug te vullen. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. De ene vindt genoegdoening in het werk, de andere ontdekt graag buitenlandse oorden. Vakantietijdbesteding is zo divers als er mensen zijn. Het vrijheid/blijheid gevoel komt even in de schijnwerpers te staan. En mag gekoesterd worden. Genieten. Een werkwoord dat in deze periode actief kan worden. Genieten van de werkzaamheden, genieten van een samenzijn, genieten van een hoeve-ijsje.

Hoe neem je gerust vakantie, vrije tijd?

Om gerust vakantie te nemen is het verstandig om je werkzaamheden voor de komende tijd te plannen. Laat “derden” je agenda niet beïnvloeden. Indien je het bedrijf achterlaat, maak duidelijke afspraken over de taken en wanneer welke omstandigheden nopen tot communicatie. Bekijk ook de to do’s voor de komende weken. Maak een zo kort mogelijk prioriteitenlijstje en stel de rest eens uit.

Hoe je het draait of keert, leg de lat voor jezelf en anderen in deze periode niet te hoog. Alles hoeft niet noodzakelijk perfect te zijn.

Onze medewerkers gaan genieten van een welverdiende vakantie. Het Vlaams Agrarisch Centrum schakelt over op zomermodus. Geen nood, er is permanentie voorzien zodat je ook tijdens de zomermaanden terecht kunt bij uw vertrouwde dienstverlener.

VACFlash Berichten

carnaval

Tot voor de start van het carnavalsseizoen was onduidelijkheid troef betreffende de voorwaarden waaraan …

Lees verder
De landbouw van de toeko...

De maand januari is voorbij. Een maand waarin mooie intenties en wensen worden bekend …

Lees verder
30 dagen zonder klagen

Van 15 januari (blue Monday) tot 14 februari, valentijntjesdag, loopt de “dertig dagen zonder …

Lees verder
Immense wensen

U hebt, beste lezer, het eerste nummer van de nieuwe jaargang van onze VAC-flash …

Lees verder
il positivo

Nu het jaareinde nadert, worden de balansen opgemaakt. We willen van dit medium gebruik …

Lees verder
speeltuin

Heeft u ook de files getrotseerd om Agribex te bezoeken? Agribex, dat haar 70e …

Lees verder
kleine dingen, een werel...

Op 29 september 2017 keurde de Vlaamse Regering het ‘ontwerp van besluit van de …

Lees verder
130 miljoen verder ̷...

Uit de toetsing aan de drempelwaarde blijkt dat in het winterjaar 2016-2017 21% van …

Lees verder
rollercoaster

De lijst “Niet vergeten” bekeken hiernaast? Het lijkt wel een rollercoaster van aandachtspunten die …

Lees verder
begin al eens met peren

Heisa alom. Om de haverklap worden zelfverklaarde experts, pseudo wetenschappers en …

Lees verder