29

september

begin al eens met peren

VAC flash

Heisa alom. Om de haverklap worden zelfverklaarde experts, pseudo wetenschappers en ervaringsdeskundigen in de media aan het woord gelaten om hun mening te geven over dierenwelzijn, voedselveiligheid en andere voedingsdriehoeken. De media, televisie, radio, internet en sociale media zijn er als de kippen bij om nieuws te maken. Nieuws ontstaat bij de gratie van de media. Fake news fulmineert Trump.

Na een carrière bij de radio (Studio Brussel), in de rockjournalistiek (Humo, Oor) en als interviewer en reportagemaker (Goedele, Het Laatste Nieuws, De Morgen) trok Marnix Peeters (°1965) zich in 2010 terug op een berg in de zuidelijke Oostkantons, waar hij aan het schrijven ging. Hij kent de media van binnen uit. Vanop een letterlijke (Oostkantons) en figuurlijke (zijn vrouw) afstand schrijft hij columns voor De Morgen.

We willen u deze niet onthouden. Treffender konden wij het niet verwoorden.

“Soms kijk ik ’s ochtends, na het checken van de buienradar, even naar de filekaart van het Vlaams Verkeerscentrum. Niet uit iets lelijks als leedvermaak, maar gewoon om goed te blijven beseffen wat ik niet aan het doen ben. Moet je zien, zei ik toen mijn vrouw was opgestaan: ‘187 km file op Vlaamse hoofdwegen – normaal – trend gestegen’. Die term ‘normaal’ moet om de zoveel tijd worden aangepast, zei ik. Daar zie je vier mensen bij in een kantoortje zitten, die na wat discussiëren en cijfers vergelijken zeggen: kom, 230 is het nieuwe normaal. Dat zijn elk jaar honderdduizenden levensuren die op dat stinkende asfalt geofferd worden, die aan zoveel mooiere en vervullender dingen hadden kunnen worden besteed, en wij zeggen: dat is de norm, zo is dat nu. We maken ons over duizend dingen druk, maar niet over de kern van de zaak – dat we op een bepaald moment allemaal samen gezegd hebben: nu ja, dat hoort erbij, dat heb je met die economische groei.

Afrikaanse pellers

Mensen maken zich nog maar zelden druk over de kern van de zaak, zei mijn vrouw. Herinner je die eierencrisis deze zomer: er werd geroepen en gevloekt op het Federaal Agentschap, maar het bleef stil over het feit dat je wel allerlei chemische rotzooi moet gebruiken als je twintigduizend van die dieren in een loods opsluit waar de vlooien en de parasieten vrij spel krijgen. En toen de crisis plots naar Hongkong oversloeg, hoorde je niemand de vraag stellen of het wel oké is dat wij vliegtuigen volladen met eieren en die naar de andere kant van de wereld vliegen. Hebben ze geen kippen in Hongkong? En zo nee: zouden we er dan niet beter voor zorgen dat ze er wel hebben – dat spaart weer elke dag wat Airbussen uit.

Hoe lang is dat geleden, vroeg ik me af, dat er geschokt werd gereageerd op het nieuws dat de Belgische garnalen naar Noord-Afrika werden verscheept, en terug, omdat de  pellers  daar  een  fractie  van  de  onze verdienen?

Dat vonden we toen goor en onverantwoord. Nu is de verontwaardiging over dat soort dingen verdwenen – sterker: we sturen een kwaaie mail naar Delhaize omdat de quinoa op was. We zouden mensen moeten schandaliseren die hier kookboeken uitbrengen die nog meer van dat krankzinnige rondgevlieg promoten. Met hun carambolahapjes en hun kumquatdesserts.

Je kunt echt wel zelf iets beginnen tegen die klimaatopwarming. Begin al eens met peren eten. Niets zo lekker als aardappelpuree, zei mijn vrouw.

File

Alles gaat heel langzaam, zei ik. We merken er niks van. Toen ik klein was, had André Van Duin een hit met ‘File’ – op de muziek van ‘Feelings’ van Morris Albert. De Vlaamse kranten moesten toen aan hun lezers uitleggen wat het was waar hij over zong, want wij hadden geen idee wat een file was. En die malle Hollanders stonden daar elke dag in! Wel een halfuur! Betoeterd, zei mijn vrouw.”

Bron: Column Marnix Peeters, De Morgen

VACFlash Berichten

carnaval

Tot voor de start van het carnavalsseizoen was onduidelijkheid troef betreffende de voorwaarden waaraan …

Lees verder
De landbouw van de toeko...

De maand januari is voorbij. Een maand waarin mooie intenties en wensen worden bekend …

Lees verder
30 dagen zonder klagen

Van 15 januari (blue Monday) tot 14 februari, valentijntjesdag, loopt de “dertig dagen zonder …

Lees verder
Immense wensen

U hebt, beste lezer, het eerste nummer van de nieuwe jaargang van onze VAC-flash …

Lees verder
il positivo

Nu het jaareinde nadert, worden de balansen opgemaakt. We willen van dit medium gebruik …

Lees verder
speeltuin

Heeft u ook de files getrotseerd om Agribex te bezoeken? Agribex, dat haar 70e …

Lees verder
kleine dingen, een werel...

Op 29 september 2017 keurde de Vlaamse Regering het ‘ontwerp van besluit van de …

Lees verder
130 miljoen verder ̷...

Uit de toetsing aan de drempelwaarde blijkt dat in het winterjaar 2016-2017 21% van …

Lees verder
rollercoaster

De lijst “Niet vergeten” bekeken hiernaast? Het lijkt wel een rollercoaster van aandachtspunten die …

Lees verder
begin al eens met peren

Heisa alom. Om de haverklap worden zelfverklaarde experts, pseudo wetenschappers en …

Lees verder