Steeds tot uw dienst

En wat kunnen we voor u doen?

Het is onze missie om een onafhankelijke en deskundige dienstverlening, voorlichting en belangenverdediging uit te bouwen voor de autonome familiale landbouwbedrijven. De persoonlijke aandacht naar de landbouwer en tuinder speelt een centrale rol in onze werking. Onze enthousiaste, vakkundige en uitstekend opgeleide medewerkers ijveren voor een duurzame en optimale samenwerking met de boer in wederzijds vertrouwen.

We nemen de administratieve last weg…

… zo houdt ‘de boer’ de handen vrij om te doen waar hij goed in is: ‘boeren’.

 

 

VAC

FLASH

zoals men zaait zo zal men oogsten

Het onafhankelijk worden van Oekraïne in augustus 1991 opende de deuren voor politieke samenwerking tussen de EU en Oekraïne. In 1994 kwam de Partnerschaps-en Samenwerkingsovereenkomst (PSO) tot stand, deze trad in 1998 in werking. In september 2008 werd tijdens een top in Parijs de beslissing genomen om onderhandelingen op te starten over een associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne. Echter sinds Victor Janoekovitsj aan de macht kwam, ging Oekraïne zich meer op Rusland richten en minder op Europa. De EU wilde de invloed van Rusland verminderen door middel van de associatieovereenkomst.

De weigering van Janoekovitsj om het vrijhandelsakkoord met de EU te tekenen en de banden aan te halen met Rusland leidde begin 2014 tot grootschalige protesten in Oekraïne. Het lont was in het kruidvat en wat volgde waren protesten, doden, de afscheiding van de Krim en de opstand in Oost-Oekraïne met als dieptepunt het neerhalen van vlucht MH17.

De slechte verhouding met Rusland is het gevolg van een onevenwichtig buitenlandbeleid van de EU. Onevenwichtig omdat het huidige buitenlandbeleid het resultaat is van het gebrek aan een door alle Lidstaten gedragen missie en visie. In de onderhandelingen met Oekraïne werd er diplomatiek geflaterd. Goed nabuurschap vereist dat men aandacht heeft voor de gevoeligheid van de buur. Rusland kent een andere definitie van democratie. Rusland kent een andere aanpak van de problemen en in Rusland is men de geschiedenis van Oekraïne nog niet vergeten. De gevolgen zijn desastreus. Vele onschuldige burgers zijn gedood of verwond.

De toestand in Oekraïne is geen ver van mijn bedshow. De opeenvolgende sancties vanwege de EU en de reacties van Rusland laten zich ook gevoelen bij onze landbouwers. De Russen zijn na de Amerikanen de belangrijkste kopers van onze voedingsproducten.

Fruit, kaas en varkensvlees zijn de meest uitgevoerde EU-producten. Bijna de helft van de Europese export van appelen en peren is voor de Russische markt bestemd. In 2013 werd 370.000 ton varkensvlees met een waarde van bijna één miljard euro en voor circa 800 miljoen euro andere vleessoorten verkocht aan Rusland. De Belgische export van groenten en fruit vertegenwoordigt een waarde van 200 miljoen euro. Eén op de drie peren die in ons land worden geplukt, gaan richting Rusland. De zuivelsector in ons land verkocht vorig jaar voor tien miljoen euro kaas en andere zuivelproducten in Rusland.

Duizelingwekkende cijfers waar de goed betaalde Europese ambtenaren en diplomaten kennis van hebben. Wij vragen aan het Europese Corps Diplomatique en de Europese politici om aandacht voor de familiale boer, fruitkweker en varkenskweker. Zij zijn, nogmaals naast het humane leed dat is geschied, slachtoffer van het geopolitieke schaakspel. Europa moet aandacht hebben voor zijn burgers en zijn ondernemers.

Op dit ogenblik, een groot gemis.

VAC, Danny Vandebeeck

 


VACcent

Door in te loggen op uw eigen Vaccent account kan u al uw documenten nu zelf beheren.


Hier inloggen

Niet vergeten

Laatste berichten

maiswortelboorder
VACconsult

Maatregelen FAVV maiswortelboorder Het volgende ontwerpplan wordt jaarlijks ontwikkeld voor België om een snelle …

Lees verder
Vac zitdagen
VACconsult

Als we iets voor u kunnen doen Doe beroep op VACconsult Op vrijdag 12 september van …

Lees verder
Studiedag: risico en risicobeheer
VACademie

Studiedag: Risico en risicobeheer in de landbouw Op woensdag 17 september te Gijzenzele Als …

Lees verder
favv korteketendistributie
VACconsult

Korteketendistributie Omzendbrief met betrekking tot korteketendistributie van levensmiddelen via afhaalpunten en via gegroepeerde aankopen …

Lees verder

Het weer nu in Brussel
10C
15C
Don
18C
Vri
16C
Zat
20C
Zon
22C
Maa