Steeds tot uw dienst

En wat kunnen we voor u doen?

Het is onze missie om een onafhankelijke en deskundige dienstverlening, voorlichting en belangenverdediging uit te bouwen voor de autonome familiale landbouwbedrijven. De persoonlijke aandacht naar de landbouwer en tuinder speelt een centrale rol in onze werking. Onze enthousiaste, vakkundige en uitstekend opgeleide medewerkers ijveren voor een duurzame en optimale samenwerking met de boer in wederzijds vertrouwen.

We nemen de administratieve last weg…

… zo houdt ‘de boer’ de handen vrij om te doen waar hij goed in is: ‘boeren’.

 

 

VAC

FLASH

de kracht van boeren

foto HLN

Ongetwijfeld heeft u ter gelegenheid van het openingsweekend van de wielersport de protestacties gezien van de boeren. De protesterende boeren hebben een  oranje of rode PAS-brief ontvangen of lijden ernstig inkomensverlies omwille van de nieuwe erosiemaatregelen.

Tijdens het gehele ontwikkelingsproces van Natura 2000 werd enorm veel aandacht besteed aan procesmethodes, gelijklopende beslissingsprocessen, aftoetsingen, haalbaarheid, terugkoppeling, overleg, beslissingen van de Vlaamse Regering met als voorlopig eindpunt het versturen van de PAS-brieven.

Tijdens het ganse proces werd secuur gewaakt over het beslissingsproces en de effecten op de versterking van de IHD-gebieden. Het is pas (excuses voor de woordkeuze), bij het ontvangen van de PAS-brieven dat de gevolgen duidelijk werden, wat in essentie ook het doel was van de brief. Op de website van natuur en bos (google eens “PAS”) staat en ik citeer “Deze brief heeft geen enkele juridische waarde, maar is enkel van informatieve aard”.

Voor ieder, die een hart heeft voor landbouw, moet het duidelijk zijn. Ondernemers, die de kracht “nog” hebben om te boeren, moeten dit kunnen blijven doen. De getroffen bedrijven (zowel de rode als de oranje) mogen niet gedoemd worden tot verdwijnen doch moeten maximaal ondersteund worden in de toepassing van de best beschikbare technieken.

Het is nu niet gepast om verwijten naar het hoofd te slingeren of om elkaars pluimen van de hoed te halen.

De bezoeken van politiekers aan bedrijven, de discussies tussen boeren en beleidsmakers, de voorbije protestacties met als orgelpunt de acties van de voorbije weekend, tonen aan dat acties vanuit de basis zinvol zijn.

Gedurende een hele tijd was er volgens waarnemers een zekere gelatenheid te bespeuren onder de boeren. Murw geslagen door wetgeving, randvoorwaarden, enz…

Daarom in deze flash, geen berichten over wetgeving doch een artikel hoe iemand vanuit de basis en vanuit zijn eigen ondernemerschap een antwoord geeft aan de actie “veertig dagen zonder vlees”.

Het is nu het moment om solidair te zijn. We vragen aan iedere boer en tuinder een zwarte vlag uit te hangen als teken van solidariteit met de getroffen PAS-boeren.

Een stilzwijgend signaal doch van grote betekenis. Solidariteit is een kracht. De kracht van de boeren.

 


VACcent

Door in te loggen op uw eigen Vaccent account kan u al uw documenten nu zelf beheren.


Hier inloggen

Niet vergeten

  • Mestbankaangifte: 15/03
  • Wateraangifte: 16/03
  • BTW Listing: 31/03
  • Verzamelaanvraag indienen
    • Vlaamse landbouwer: 21/04
    • Vlaamse landbouwer met Waalse percelen: het Vlaamse en Waalse luik: 21/04
    • Waalse landbouwer met Vlaamse percelen: het Vlaamse en Waalse luik: 31/03 (op papier), 30/04 (e-loket)

Laatste berichten

epb uitzonderingen
VACrom

Energie – EPB Vanaf 1 januari zijn de normen van EPB-regelgeving, volgens de Europese …

Lees verder
vac-vergaderingen: VACcent – GLB2020
VACademie

VACCENT Digitaal platform ontwikkeld door het Vlaams Agrarisch Centrum Sinds enkele maanden draait ons …

Lees verder
Vac zitdagen – Mestbank
VACconsult

Als we iets voor u kunnen doen Doe beroep op VACconsult Op dinsdag 3 …

Lees verder
Persbericht: pas
VACconsult

Herstructureringsprogramma “rode” landbouwbedrijven in stikstofaanpak goedgekeurd Download: Persbericht: PAS

Lees verder

Het weer nu in Brussel
3C
9C
Zat
12C
Zon
9C
Maa
11C
Din
14C
Woe