Steeds tot uw dienst

En wat kunnen we voor u doen?

Het is onze missie om een onafhankelijke en deskundige dienstverlening, voorlichting en belangenverdediging uit te bouwen voor de autonome familiale landbouwbedrijven. De persoonlijke aandacht naar de landbouwer en tuinder speelt een centrale rol in onze werking. Onze enthousiaste, vakkundige en uitstekend opgeleide medewerkers ijveren voor een duurzame en optimale samenwerking met de boer in wederzijds vertrouwen.

We nemen de administratieve last weg…

… zo houdt ‘de boer’ de handen vrij om te doen waar hij goed in is: ‘boeren’.

 

 

VAC

FLASH

Marionetten

Tijdens het stilstaan in de monsterfile van maandag 22 juni zaten drie arbeiders in een bestelwagen ieder apart hun smartphone te raadplegen. Bereikbaar zijn, weet je wel. Nog nooit in de geschiedenis zijn de communicatiemogelijkheden zo uitgebreid als nu. We lezen kranten, tijdschriften en boeken. We checken om de haverklap onze mail, sms’en dag en nacht en tweeten alsof het een lieve lust is.

Maar wordt er geluisterd? Wordt er aandacht besteed aan een ander? Wat met de lichaamstaal? Wist je dat meer dan 90% van het effect van jou boodschap wordt gecreëerd door lichaamstaal en non-verbale communicatie zoals lichaamshouding, stem, intonatie, mimiek en oogcontact?
Omdat dit effect verdwenen is in de moderne communicatie worden de woorden straffer en straffer geformuleerd om toch maar enig effect te hebben, om toch maar het nieuws te halen.
Afgelopen dagen stond de landbouw en dus ook de dagelijks wroetende boer en tuinder in het oog van de mediastorm. Halve waarheden en hele leugens veroverden het mediagebeuren. Diegene die beter weten, bleven er al bij al rustig bij. Het verdwijnt zo snel als het opkomt.

En na de storm, de boer ploegt voort.

De boer en tuinder, “marionet van het agro-business complex?”, tracht dagelijks zijn bedrijfsvoering aan te passen aan de steeds complexere regelgeving. Regelgeving die wordt besproken, geamendeerd en goedgekeurd in onze talrijke parlementen die ons land rijk is alwaar de verkozenen des volks driftig mails checken, tweeten en retweeten om nadien de situatie die ze zelf hebben gecreëerd te becommentariëren en af te keuren.
Het zou het ondernemerschap en de maatschappij ten goede komen mocht bij iedere nieuwe wet of wetsartikel het dubbel aantal bestaande wetgeving afgeschaft worden.

In zo’n situatie moet de boer en tuinder zijn have en goed riskeren om een deftig familiaal arbeidsinkomen te verwerven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat diezelfde boer zich vragen stelt. Vragen zoals, indien milieu en landbouw niet waren geregionaliseerd, zouden we dan niet beter af zijn? Waarom mogen bepaalde handelingen wel in Wallonië en niet in Vlaanderen, en vice versa? Milieu en waterkwaliteit stoppen toch niet aan de taalgrens? Waarom mag ik hier niet ploegen en drie meter verder op een steiler stuk mag het wel?

Overleg is en blijft belangrijk. Tijdens een goed overleg tracht je het waarom van de argumenten te doorgronden. Je verwacht dat de argumenten stevig onderbouwd zijn. Je luistert, je wikt je woorden en je verdedigt je standpunt. Hieruit ontstaat een compromis dat verdedigbaar is naar de achterban.

Beleid, steekvlampolitiek, dat gevoerd wordt op basis van tweets is zo sterk als de tweet, virtueel. Terwijl de wortel, het graan, de appel, de melk, het vlees reëel zijn.

Het boerenleven is realiteit. Hou er rekening mee.

 


VACcent

Door in te loggen op uw eigen Vaccent account kan u al uw documenten nu zelf beheren.


Hier inloggen

Niet vergeten

  • Bedrijfsboek binnen brengen – VACwerk in VACCENT: boekjaar afsluiten
  • Belastingsaangifte indienen
    • tax on web: 15/07
  • Fytolicentie aanvragen: 31/08
  • Verzamelaanvraag indienen
    • Wijzigingen met gevolg: 31/10

Laatste berichten

Opstart infoloket kleine herkauwers
VACconsult

Download: Persbericht – Opstart infoloket voor schapenhouders en contactpunt voor beheersactiviteiten

Lees verder
landbouwbarema 2014
VACcount

Download: Landbouwbarema inkomsten 2014

Lees verder
Vac zitdagen
VACconsult

Als we iets voor u kunnen doen Doe beroep op VACconsult Op dinsdag 7 …

Lees verder
salv: adviezen met impact
VACconsult

Download: Indicatoren adviezen SALV 2014

Lees verder

Het weer nu in Brussel
27C
34C
Vri
38C
Zat
29C
Zon
22C
Maa
25C
Din