Steeds tot uw dienst

En wat kunnen we voor u doen?

Het is onze missie om een onafhankelijke en deskundige dienstverlening, voorlichting en belangenverdediging uit te bouwen voor de autonome familiale landbouwbedrijven. De persoonlijke aandacht naar de landbouwer en tuinder speelt een centrale rol in onze werking. Onze enthousiaste, vakkundige en uitstekend opgeleide medewerkers ijveren voor een duurzame en optimale samenwerking met de boer in wederzijds vertrouwen.

We nemen de administratieve last weg…

… zo houdt ‘de boer’ de handen vrij om te doen waar hij goed in is: ‘boeren’.

 

 

VAC

FLASH

Schiet niet op de pianist

In hoeverre bepaalt een supermarkt wàt we eten en drinken? Dat is de vraag waar Panorama een half jaar geleden mee aan de slag ging om de uitzending van donderdag 11 september samen te stellen.

De reacties van zowel consumenten als van producenten stromen binnen. Eensgezind en eenzaam in een bedrogen wereld. Prijskopers roepen om bedrogen te worden zegt men weleens. Of het nu dienstverlening betreft, kledij uit Bangladesh of voeding uit Vlaanderen. Wanneer de prijs het grootste verkoopsargument wordt, is er steeds iemand die het gelag betaald. Onder druk van consumentenorganisaties en media lijstjes maken van de goedkoopste prijzen.

Er is op wereldniveau een tendens naar globalisatie, massificatie, goedkoop. Maar er is een tegenbeweging van mensen die bewust met voeding bezig zijn. Mensen die terug een goeie kip willen waar je op moet bijten en niet een kip waar je eens mee rammelt en waar dan de stukken langs alle klanten vliegen“.
Tot hier enkele citaten van Greet Pluymers, VRT- journaliste.

De reportage heeft zich deels laten leiden door een rapport van het Europees Economisch en Sociaal Comité, geschreven in februari 2013 door de Slovaak Igor Sarmír. Hij bevestigt het angstklimaat en stelt dat het veroorzaakt wordt door de macht van supermarkten over leveranciers, vooral in de agrovoedingsketen. Er is geen sprake van contractvrijheid, zegt hij “men zou eerder moeten spreken van chantage“. Een Nederlands onderzoek signaleerde het machtsmisbruik al in 2009 (The Abuse of Supermarket Buyers – SOMO).

Was dit een eenzijdige reportage?

Het Vlaams Agrarisch Centrum bezit een unique selling proposition met name het verdedigen van de belangen van de autonome familiale landbouwbedrijven. Hierdoor kunnen we niet op een objectieve wijze oordelen over de eenzijdigheid van de reportage. Wat we wel weten is dat niet-agrarische journalisten de vinger op de wonde durven te leggen. Dat ze aantoonden dat ondanks alle overlegstructuren de boer en tuinder de zwakste schakel is in de ganse keten.

De zwakste schakel omdat hij/zij de enige is in de ganse keten die de kosten niet kan verrekenen in de schakel. Omdat hij/zij de enige is die levert zonder enige notie te kennen van de prijs. Omdat hij/zij de enige is in de keten die niet op voorhand weet hoeveel volume hij gaat realiseren. Allemaal parameters en variabelen waarop de producent geen vat heeft.

Er is nog veel werk aan de “winkel” om de boer en tuinder het respect te bieden die hij/zij verdient.

VAC, Danny Vandebeeck

 


VACcent

Door in te loggen op uw eigen Vaccent account kan u al uw documenten nu zelf beheren.


Hier inloggen

Niet vergeten

  • Aanvragen steun agroforestry: 19/9
  • Zoogkoepremie aanvragen: 30/09
  • Wijzigingen en bevestiging groenbedekkerspremie: 31/10

Laatste berichten

Vac zitdagen
VACconsult

Als we iets voor u kunnen doen Doe beroep op VACconsult Op dinsdag 7 …

Lees verder
ki cursus te merelbeke
VACademie

De cursus start op 6 november van 9u-12u in het VAC-kantoor te Merelbeke. De …

Lees verder
hervorming sociale bijdragen
VACcount

Vanaf 2015 wordt de bijdrage berekend op het jaar zelf, met aanvankelijk een te …

Lees verder
Ben jij de starter van het jaar?
VACcount

Unizo organiseert deze wedstrijd om het ondernemerschap in Vlaanderen en Brussel te stimuleren en …

Lees verder

Het weer nu in Brussel
12C
17C
Din
17C
Woe
17C
Don
18C
Vri
18C
Zat